מעשרת הדברות

מעשרת הדברות
אנחנו מקווים שמצאתם את מה שחיפשתם והיינו לעזר! על כל שאלה, בקשה או כל דבר אחר צרו איתנו קשר או רשמו תגובה ואנו נעשה הכל כדי לעזור!

ממש נשמח אם תוכלו לעזור לנו להתפתח ולעשות לנו לייק!

אפשרויות: לא תרצח, לא תנאף.

מידע רנדומלי על הביטוי "לא תרצח":

שלמותציטוטים נבחרים
הגההמעט הגהה
עיצובעיצוב מועט

הבהרה: דף זה הוא דף במרחב הביאור של ויקיטקסט. משמעות הדברים, שבנוסף לטקסט המבואר דף זה עשוי להכיל פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית. למעבר לביאורים מסורתיים לטקסט (במידה וקיימים) יש לחפש דף שהמילה "ביאור:" אינה מופיעה בתחילת שמו

בראשית שמות ויקרא במדבר דברים – יהושע שופטים שמואל מלכים ישעיהו ירמיהו יחזקאל תרי עשר – תהלים משלי איוב חמש מגילות דניאל עו"נ דה"י

שמות פרק א ב ג ד ה ו ז ח ט י יא יב יג יד טו טז יז יח יט כ כא כב כג כד כה כו כז כח כט ל לא לב לג לד לה לו לז לח לט מ (מהדורות נוספות של שמות כ)

ישנן גירסאות שונות בחלוקת הפסוקים בפרק זה. ראו חלוקת עשרת הדברות

א וַיְדַבֵּר אֱלֹהִים אֵת כָּל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה עשרת הדיברות מפסוק ב עד סוף פסוק יג לֵאמֹר. {ס}

1. ב אָנֹכִי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ זו מצות עשה, לדעת שיש אלוהים (והוא ה') אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים,

2. לֹא יִהְיֶה לְךָ הרבה תנ"כים מתחילים כאן פסוק ג (לפי הדעה ש'לא יהיה' הוא הדיבר השני, ראה במאמר חלוקת עשרת הדברות) אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי בנוסף עלי, או במקומי. ג לֹא תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל וְכָל תְּמוּנָה אֲשֶׁר פסל או תמונה של יצור הנמצא בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וַאֲשֶׁר בָּאָרֶץ מִתָּחַת, וַאֲשֶׁר בַּמַּיִם מִתַּחַת לָאָרֶץ. ד לֹא תִשְׁתַּחְוֶה לָהֶם וְלֹא תָעָבְדֵם, כִּי אָנֹכִי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֵל קַנָּא קנאי, שאינו מוותר, פֹּקֵד עֲו‍ֹן אָבֹת זוכר את עוון האבות ומעניש אף את בניהם הממשיכים בדרכי אבותם עַל בָּנִים דור שני עַל שִׁלֵּשִׁים הנכדים וְעַל רִבֵּעִים הנינים לְשֹׂנְאָי. ה וְעֹשֶׂה חֶסֶד לַאֲלָפִים לאלפי דורות, שלא כמו שונאי ה' הנענשים רק עד ארבעה דורות, לְאֹהֲבַי וּלְשֹׁמְרֵי מִצְו‍ֹתָי. {ס}

לא תרצח בויקיפדיה

מידע רנדומלי על הביטוי "לא תנאף":

ניאוף הוא קיום יחסי מין בהסכמה, בין אדם נשוי לאחר שאינו נשוי לו. מעשה זה נתפס כלא-מוסרי בעיני רוב התרבויות עוד משחר האנושות, ובתרבויות אלה הוא מהווה עילה חוקית לדרוש את פירוק קשר הנישואין. בתרבויות מסוימות דבר זה נתפס כפשע המחייב ענישה, לעתים חמורה עד כדי מוות. בעברית מודרנית, הניאוף נקרא בגידה, בעיקר בהקשר החברתי-סוציולוגי ובשיח היומיומי.

בחברות הקדומות נחשב הניאוף לעברה חמורה. מכיוון שהאישה נחשבה בדרך כלל לרכושו של הבעל, נחשב רק קיום יחסי מין עם אישה נשואה כניאוף, בעוד גבר נשוי שקיים יחסי מין עם אישה לא נשואה לא נענש. העונשים על ניאוף היו קשים, כגון כריתת אברים ואף מוות. יחד עם זאת, לבעל הייתה זכות לחוס על אשתו ולוותר לה על העברה שעשתה כנגדו. במקרה שהאישה לא נדונה למוות, גם הנואף שהיה איתה היה משוחרר, מפני שדין אחד היה לשניהם.

על פי חוקי חמורבי דינם של אנשים שנאפו היה בהטבעה בנהר.

הניאוף נאסר במקרא בכמה מקומות. המקום המרכזי הוא בעשרת הדיברות שם האיסור ממוקם בין האיסור על רציחה לאיסור על גניבה (שמות כ' י"ג; דברים ה' י"ז).

רש"י מפרש כי הביטוי "לא תנאף" מיוחד לקיום יחסי מין עם אשת איש, אך אבן עזרא וחזקוני חולקים עליו וסוברים כי זהו איסור כללי על יחסי מין בין מי שאינם נשואים זה לזה, שאחד מביטוייו הוא קיום יחסים עם אשת איש. גם ספורנו סובר כמותם, אם כי הוא סובר שעיקרו של הביטוי הנו באשת איש בגלל נפוצותו אצל עוברי העברה.

לא תנאף בויקיפדיה